Ezelkunsten

Spiegelen

Wat is spiegelen met ezels ?

Dieren communiceren door middel van lichaamstaal, dat wil zeggen: “houding-gedrag-energie”. Door gebruik te maken van dit puur en instinctief handelen van het dier kunnen wij dingen over onszelf leren. Hiervan kunnen wij profijt hebben in de toekomst, bijvoorbeeld betreffende onze gedragingen. Wij zijn ons maar bewust van 5 % van ons gedrag, de rest is onbewust gedrag. De dieren spiegelen dus als het ware ons onbewuste gedrag en maken dit zichtbaar voor ons.

Het doel van spiegelen met dieren is om juist bewuster te worden van dit onbewuste gedrag. Ze spiegelen je emoties en je kracht. Dieren leven in het nu en reageren direct op wat jij doet.

Waarom spiegelen met ezels ?

Spiegelen met dieren kan dienen als hulp bij persoonlijke ontwikkeling. Een ieder kent misschien wel het gevoel op een “dood spoor”te zitten, of het gevoel dat je wilt veranderen of je wilt ontwikkelen. Het spiegelen met dieren kan ook ingezet worden bij systemische vraagstukken.

Er wordt in voorgenoemde trajecten vaak te veel aandacht besteed aan het resultaat en te weinig aan het gedrag. En juist dat (onbewuste)gedrag is de sleutel om tot het gewenste resultaat te komen.

Dieren worden niet gehinderd door vast te houden aan het verleden en hebben geen zorgen voor de toekomst. Ze hebben geen oordeel en bieden je elke keer weer een eerlijke kans om te oefenen met ander gedrag.

Het werken met dieren heeft onderstaande effecten:

  • Verlaging van hartslag, bloeddruk en kalmerende werking.
  • Stimuleert de zintuigen en geestelijke capaciteiten zoals het geheugen en communicatieve vaardigheden.
  • Stimuleert (vooral bij kinderen) de ontwikkeling van het inlevingsvermogen in anderen.
  • Heeft een positief effect op het gevoel van eigenwaarde: een dier is niet (ver)oordelend.
  • Een dier helpt mensen zich te concentreren.
  • Bevordert de openheid van mensen ten aanzien van hun omgeving (zieke mensen en mensen met een lage eigendunk zijn vaak sterk in zichzelf gekeerd).
  • Zorgt voor aangenaam tijdverdrijf (even niet met de eigen zorgen bezig zijn).
  • Stimuleert beweging, het ontwikkelen van kracht, uithoudingsvermogen, balans en mobiliteit.
Spiegelen